Sunday, April 29, 2012

Arvet kertovat elämästä... ja raskaudesta!

Ihanat kamalat raskausarvet. Joidenkin tutkimusten mukaan noin 90 prosenttia naisista saa raskausarpia kehoonsa raskauden aikana ja 70 prosenttia puberteetin aikana - toisilla ne kirkuvat kirkkaanpunaisina, kun toiset eivät koskaan edes huomaa omiaan. Tai sitten he ovat niitä onnellisia, joille arpia ei vain koskaan muodostu... 

Omat ensimmäiset arpeni alkoivat ilmaantumaan raskauteni toisella kolmanneksella. Muutama arpi reisissä ja olin ihan kauhuissani – APUA! Öljyt, rasvat ja kuorinnat tehokkaaseen käyttöön, ettei vaan tulisi yhtään enempää mutta vielä mitä. Olen jo muutamaan kertaan arvista ystävilleni puhuessani käyttänyt seuraavaa kuvausta ”kuin karhu olisi raadellut”. Jotta nyt pääsen todistamaan, että kyse ei todellakaan ole hormoonihullun raskaanaolevan hapatuksista, alla on hiukan todistusaineistoa tältä päivältä. ”Kaunista” eikös? Pahoittelen herkkänahkaisten reaktiota, mikäli kuva järkytti. Jotenkin nyt tuo sana herkkänahkaiset meinaa vähän naurattaa :)



Voiko raskausarpien saamista oikeasti sitten välttää? Toiset julistavat vartalovoiteiden ja öljyjen mahtavuutta, kun taas toisten mukaan edes rasvassa uiminen ei auttanut. Toisten mukaan taas mitään rasvauksia ei ole edes tarvinnut ja iho on täydellisen tasainen, vaikka lapsia olisi siunaantunut jo useampikin. Kauhulla olen katsonut suosituksia raskaana olevien rasvailuille ja arpivoiteiden käyttäjille: Tuotteita pitäisi lotrata jopa kolmesta neljään kertaa päivässä! Siis olisiko sitä pitänyt kesken töiden kaivaa laukusta alla olevat putelit mukaan ja painella vessaan hoitamaan kyseinen operaatio?!  




Olen hiukan kosmetiikkakriittinen ihminen, enkä usko ihan mihin tahansa markkinointilauseeseen, joka lupaa ”selluliitin sulavan pois viikossa” tai ”juonteiden silottuvan silmänräpäyksessä” (ironista huomioon ottaen kosmetologitaustani). Siispä nyt arpivoiteita tutkiessani olen päättänyt paneutua aiheeseen astetta syvemmälle. Miksi arpia syntyy huolimatta hyvästä ennakoivasta hoidosta?  Tässäpä pieni teoreettinen tietopaketti:

Arvet muodostuvat, kun ihomme keskimmäinen kerros, dermis, venyy huomattavasti lyhyessä ajassa. Venyminen rikkoo dermiksen rakenteen, jolloin ihon syvemmät kerrokset kuultavat läpi arpina. (Lähde)
Raskausarville on amerikkalaisen Mayo Clinicin mukaan määriteltävissä riskiryhmänsä. Heidän mukaansa raskausarpia esiintyy eniten valkoihoisilla naisilla.Muita riskitekijöitä on:
- Jos suvussasi esiintyy raskausarpia
- Olet  raskaana
- Odotat isompaa vauvaa (monsterivauvaa siis tästäkin syyttäminen!)
- Olet ylipainoinen
- Lihot tai laihdut äkillisesti (kuinka moni on saanut arpia laihduttaessa, kysynpä vaan) 
- Käytät kortikosteroidi lääkitystä
No niin. Eli raskausarpia syntyy kun olet raskaana - jännä juttu! Joka paikassa toitotetaan ihon kosteutuksen ja kuorinnan arpien muodostumista ehkäiseviä vaikutuksia, mutta mitäs sitten, kun vahinko on jo käynyt ja juovat koristavat vartaloa?

Helsinkiläisen Klinikka22:n sivuilla törmäsin hiukan järkyttävään luettavaan:
Voiko raskausarpia poistaa?
Raskausarvet, kuten muutkin arvet, ovat pysyviä muutoksia ihossa eikä niitä voida poistaa muuten kuin poistamalla koko ihoalue, jossa arpia on. Mikäli raskausarvet ovat vain navan alapuolisella alueella, voi koko alueen yleensä poistaa.

Että naps vaan nahkaa pois, jos arvet häiritsevät?! Onneksi sentään löysin muilta sivustoilta hiukan mieltä rauhoittavampaa tietoa. Jos arvet tosiaan häiritsevät ja paljon, voit konsultoida lääkäriä erilaisista laserhoidoista, joita arpien häivyttämiseksi on nykyään tarjolla. (Lähteitä 1 2 3)

Jos lääkäri ei missään nimessä ole vaihtoehto (eikä sen mielestäni koskaan tulisi olla ensisijainen), voi arpien häivyttämistä kokeilla erilaisilla arpivoiteilla. Törmäsin asiaa tutkiessani Kauneus ja Terveys blogiin, jossa kirjoittaja oli tehnyt pientä omakohtaista vertailua eri arpivoiteiden tehosta verrattuna hoitamattoman arven paranemiseen. Mielenkiintoni kasvoi Sothyksen arpivoiteeseen ja pihkavoiteeseen, jonka ohje löytyy Kyllä äiti tietää blogista. Sothyksen saaminen Irlannissa on ehkä asteen verran helpompaa kuin lähteä metsään keräilemään pihkaa kippoon mutta onnistuin löytämään valmistakin pihkavoidetta suomalaisesta nettikaupasta.   Hinta ko. voiteelle onkin jo sitten samaa tasoa Sothyksen voiteen kanssa, kun ynnää mukaan postikulut, että pitää tehdä pieni enten tenten kumpaa lähtisin kokeilemaan. 

Tai sitten pitäisi vain uskoa muita ja odottaa rauhassa sitä, että arvet vaalenevat itsestään. Niinhän sitä sanotaan, että aika parantaa haavat, miksei arvetkin?

2 comments:

  1. Mulla alkoi vaalenemaan 2kk synnytyksestä arvet, ja suurinosa onkin nyt sellaisia vaaleansävyisiä, harva enää on punainen. :) (kohta 5k synnytyksestä)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh no toivotaan että sama kävis täälläki! :) On meinaan vähän härskin näköset nuo punasena helottavat "railot" :P

      Delete